Vědci zkoumali systém TRAPPIST-1 pro známky mimozemských technologií

Vědci zkoumali systém TRAPPIST-1 pro známky mimozemských technologií

Foto: Maximusdn / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Planetární systém TRAPPIST-1 patří ve vesmíru mezi ty nejvíce podobné naší sluneční soustavě. Jedná se o systém sedmi planet o velikosti podobné Zemi, z nichž tři jsou v tzv. obyvatelné zóně.

Planety obíhají kolem velmi chladného červeného trpaslíka, tedy hvězdy, která je na rozdíl od větších hvězd schopna vytvořit stabilní podmínky po velmi dlouhou dobu. Celý systém se nachází zhruba 40 světelných let od naší domovské planety. Není proto divu, že systém TRAPPIST-1 byl výzkumníky zařazen mezi horké kandidáty na systémy, které by mohly být domovem inteligentního života.

Najít stopy života na vzdálených planetách je nicméně velmi obtížné, neboť jakékoliv projevy života by byly těžko rozpoznatelné. Situaci komplikuje i skutečnost, že je značně obtížné odlišit komunikaci inteligentní civilizace, označovanou jako technosignatura, od signálů vznikajících přirozenou cestou hvězdami a planetami.

Předpoklady výzkumu

Na systém TRAPPIST-1 se proto zaměřil Allenův teleskop, který se nachází 470 km severovýchodně od San Franciska v Kalifornii. Vědci při tomto pokusu pracovali s několika předpoklady. Základní byla teze, že pokud hostí systém TRAPPIST-1 inteligentní civilizaci, pak je pravděpodobné, že bude rozšířena na více než jednu planetu. Celá soustava je totiž kompaktní a cesta z jedné planety na druhou by nebyla o mnoho náročnější než cesta ze Země na Měsíc.

Druhým předpokladem byl fakt, že jednotlivé planety by mezi sebou komunikovaly prostřednictvím rádiových zpráv. S ohledem na to, že tyto signály by musely překonat meziplanetární vzdálenosti, dalo by se očekávat, že se bude jednat o jednoznačně nejsilnější a nejjasnější technosignatury v celém systému. Tým výzkumníku se zaměřil na situace, kdy dochází zákrytu planety jinou planetou (planet-planet occultation), což je moment, kdy by se potenciální signál rozšířil a dostal se až k pozorovatelům na planetě Zemi.

Výsledky výzkumu

Výzkumníci získali celkem 28 hodin dat, během nichž vyfiltrovali více než 11 tisíc relevantních signálů. Signály, které byly silnější než očekávané rozmezí, byly považovány za přirozené signály. Následně, na základě počítačových modelů identifikovaly 7 potenciálních zákrytů a redukovali sledované signály na zhruba 2 200. V tomto souboru pak zkoumali, zda jsou tyto signály neobvyklé a mohly by naznačovat existenci inteligentní civilizace. Žádné takové signály však bohužel nalezeny nebyly.

Budoucnost

Pokud jsou tedy v systému TRAPPIST-1 inteligentní mimozemské civilizace, bohužel jsme je doposud nenašli. Na druhou stranu se jednalo o nejdelší soustavné zkoumaní tohoto fascinujícího systému a není vyloučeno, že další podrobnější šetření dojde k jiným výsledkům. Podobné výzkumy mohou být realizovány také v jiných slibných systémech se známými exoplanetami s vhodnými podmínkami pro život. Hledání mimozemských civilizací se dlouhodobě věnuje americká výzkumná organizace známá pod akronymem SETI, která bude v této oblasti bezesporu i nadále velmi aktivní.

Reklama
Reklama