Velbloudí mléko bude brzy hojit lidské rány, dávají vědci naději nejen diabetikům

Velbloudí mléko bude brzy hojit lidské rány, dávají vědci naději nejen diabetikům

Foto: zambezi / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Vědci z Polska a Kanady vyvíjejí hydrogelový obvaz na těžko se hojící rány, který obsahuje velbloudí a ovčí mléko. Tým vědců z různých univerzit pracuje na vývoji biomateriálů, které mají hojivý potenciál a mohou zlepšit léčbu pacientů s kožními problémy, zejména diabetiků.

První fází projektu je příprava hydrogelového obvazu s více vrstvami. Vědci získají velbloudí mléko z velbloudí farmy v Polsku a lyofilizují ho (vysuší ho mrazem) při teplotě -80 °C, aby se zachovaly účinné látky. Lyofilizované (mrazem sušené) mléko bude obsahovat bioaktivní látky a bude nosičem v hydrogelových obvazech, uvedl jako aktualitu web Science in Poland.

Další fáze projektu zahrnuje testy k biologickému hodnocení obvazů a buněčné analýzy. Cílem je zjistit, zda má obvaz vliv na životaschopnost buněk a míru hojení („srostlosti“) rány. Projekt by měl přinést inovativní a účinnou léčbu těžko se hojících ran.

„Domníváme se, že právě ovčí a velbloudí mléko bude tím prvkem obvazu, který má hojivý potenciál a přispěje k regeneraci kožních buněk. Biomateriály, které jsme vyvinuli, mohou výrazně zlepšit účinnost a komfort při léčbě pacientů s kožními problémy, zejména diabetiků," říká vedoucí týmu dr. Piotr Szatkowski z AGH University of Science and Technology v polském Krakově.

Kromě této univerzity na projektu pracují také vědci z krakovské Jagellonské univerzity a Zemědělské univerzity. Členové konsorcia z University of British Columbia budou provádět specializované molekulární studie s cílem určit bioaktivitu obvazu. Poté bude vyvinutý obvaz přihlášen k patentování. První fází projektu je příprava modelu hydrogelového vícevrstvého obvazu. Na tento úkol se připravuje tým z AGH UST. Projekt je financován částkou 1,5 milionu zlotých (asi 9 milionů korun) a jeho realizace potrvá tři roky.

O sušení mléka mrazem dodává dr. Szatkowski: „Je to klíčová fáze. Je důležité, aby mléko při tepelném zpracování neztratilo své cenné vlastnosti“. Lyofilizované mléko bude nosičem bioaktivních látek v hydrogelových obvazech složených ze tří vrstev a v závislosti na poloze vrstvy vůči ráně se bude množství mléčného liofilizátu lišit, představil cíl projektu dr. Szatkowski.

Reklama
Zdroj článku:
Reklama