Zapálený student zjistil, jak pomocí 3D tiskáren vyčistit Baltské moře od chemických zbraní z 2. světové války

Zapálený student zjistil, jak pomocí 3D tiskáren vyčistit Baltské moře od chemických zbraní z 2. světové války

Foto: Ilustrační snímek. Zdroj: agiampiccolo / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Na dně Baltského moře se stále nachází neuvěřitelných 40 000 až 100 000 tun chemických zbraní z 2. světové války. Dawid Kramski z Vratislavské univerzity hledá způsob, jak moře vyčistit od arsenu, který je součástí těchto zbraní, a to pomocí polymerů používaných při 3D tisku.

Již v roce 2022 informoval polský list Gazeta Wyborcza, že na dně Baltského moře leží potentiální ekologická bomba, a to možná doslova. Od 40. let minulého století se zde nachází nespočet min, bomb a sudů s chemickými zbraněmi z druhé světové války, napsal tehdy server iRozhlas. Podle polského deníku byli na přelomu července a srpna roku 1945, po Postupimské konferenci, zodpovědní za „neutralizaci“ německých chemických zbraní mimo jiné vojáci Sovětského svazu, kteří likvidovali muniční sklady v Polsku a Německu.

Z nich měly být zbraně odvezeny do Gotlandské pánve mezi Švédskem a pobaltskými státy, ale Rusové je z lodí vyhazovali všemožně podél tras konvojů. Zhruba 40 000 tun bylo „pohřbeno“ v hlobce 100 metrů v Bornholmské pánvi, východně od dánského ostrova Bornholm, zdokumentovali tehdy Rusové. Další desítky tun jich leží také v Gdaňské pánvi u Polska.

„V případě chemických zbraní jde podle (polského) deníku hlavně o barely s yperitem, letecké bomby a miny obsahující bojové chemické látky, zejména yperit a arzen,“ napsal tehdy iRozhlas.

Nejmodernější tiskárny jako čistička?

V létě získal doktorand Dawid Kramski z Vratislavské univerzity grant od Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) ve výši 30 000 eur (asi 750 tisíc korun) na výzkum způsobu odstranění arsenu ze dna Baltského moře, uvedla tisková agentura PAP prostřednictvím serveru Science in Poland. Kramski se zaměřuje na využití polymerů používaných při 3D tisku k odstraňování těžkých kovů, a při svém výzkumu přišel s nápadem použít tuto metodu k čištění moře od arzenu pocházejícího z chemických zbraní z 2. světové války.

Podle autora zprávy pro Science in Poland Michała Torze mladý vědec věří, že tyto polymerní materiály by mohly být atraktivní alternativou k dosud používaným metodám odstraňování chemických zbraní, které zahrnují extrakci a likvidaci. Další podrobnosti prozatím uváděny nejsou. „Vhodné vlastnosti materiálu povedou k intervenčnímu nebo trvalému pohlcování kontaminace moří, což považuji za atraktivní alternativu k dosud používaným metodám, které zahrnují extrakci a likvidaci potopených chemických zbraní,“ říká Kramski.

Ilustrační snímek: Vyplavená bomba na břehu moře.
Ilustrační snímek: Vyplavená bomba na břehu moře. | Zdroj: LehaKoK / Depositphotos

Vážná hrozba

Podle odhadů nadace MARE tato problematika představuje vážnou hrozbu pro ekosystém moře i lidské zdraví. Vědci varují, že v průběhu let munice koroduje a uvolňuje nebezpečné chemické látky do Baltského moře. Podle profesora Jacka Beldowského z Ústavu oceánologie Polské akademie věd badatelé dokonce zjistili, že v oblastech, kde se nacházejí staré zbraně, se u ryb častěji vyskytují nemoci. „Mají více parazitů, bakteriálních kožních onemocnění, poškození tkání,“ přiblížil Beldowski.

Reklama
Reklama