Skrytý poklad z Česka, který ovládá Francii

Skrytý poklad z Česka, který ovládá Francii

Foto: VadimVasenin / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Francouzská kuchyně je oblíbená po celém světě, někteří ji dokonce označují za jednu z nejlepších. Ne nadarmo ji tak v roce 2010 označila organizace UNESCO jako "nedotknutelné kulturní dědictví".

Obsah článku
  1. 220 tun českých šneků!
  2. Zájem Čechů se zvyšuje

Nedílnou součástí jídel ve Francii jsou i šneci. Někteří turisté nemají odvahu je ochutnat, jiným naopak nestačí slova chvály. Posouzení pokrmů ze šneků necháme na vás. Věděli jste ale, že se bouří místní producenti a brání se proti dovozu šneků ze střední a východní Evropy? Jednou ze zemí, která francouzský trh zásobuje, je i Česká republika.

220 tun českých šneků!

Naše produkce zvládla do Francie expedovat 220 tun živých, i různě upravených, šneků. Přispívá k tomu samozřejmě i fakt, že odbyt u nás je v celku minimimální. Samozřejmě najdete nemálo restaurací, které se zaměřují na kuchyni ze zemí galského kohouta ale troufám si tvrdit, že pro vývozce budou tato čísla v porovnání s vývozem do zahraničím nezajímavá.

Udávané číslo je za rok 2024 a hodnota vývozu je zhruba 89 milionů korun.

V Česku je několik šnecích farem a pravdou je, že některým z nás může tento chov, vývoz a konzumace připadat zarážející nebo až neetický. Je třeba si ale uvědomit, že v různých kulturách se konzumují různé potraviny. Některým cizincům zase může přijít nevhodná konzumace hovězího masa nebo jiných pochutin podávaných v našich domácnostech.

Zájem Čechů se zvyšuje

Na webu irozhlas.cz vyšel v prosinci roku 2024 článek, který udává zajímavý rozhovor i údaje. Zástupce firmy z Nahošovic na Převsku uvádí rostoucí zájem Čechů o produktu ze šnečího masa. Ten roste především před Vánoci, kdy jsou žádány již předchystané produkty. Příprava šneků je totiž jinak velmi zdlouhavá. „Naše produkty si zákazník vloží do trouby na deset minut a poté je už může jíst,“ podotkl jednatel firmy, pan Vlastimil Čevela.

„Jako novinku jsme zavedli hluboce zamrazené šneky s bylinkovým máslem. Jednáme se společností Makro o dodávkách tohoto výrobku do sítě jejich velkoobchodních prodejen. Měly by tam být k dostání příští rok,“ řekl Čevela.

Již dnes samozřejmě na trhu můžete šnečí produkty sehnat, existují specializované obchody, internetový prodej a nabídku poskytují místy i velké hypermarkety. Šnečí maso z naší produkce je velmi chváleno a ve Francii je nabízeno jako kvalitní a dražší varianta jiných dovozů.

V Česku existuje několik farem a největší z nich se nachází na okraji Prahy. Vyprodukuje ročně až 30 milionů tun šneků, což odpovídá asi 12 milionům jedinců. Některé obce již sběr těchto plžů zakázaly, podle Asociace ochrany přírody a krajiny rizika nehrozí. K prodeji jsou totiž vhodné jen kusy nad délku tří centimetrů, populace našich volně žijících šneků se tak zvládá bezproblémů udržovat.

A co vy, lákají vás tyto pokrmy, nebo zůstáváte věrni naší vyhlášené svíčkové?

Reklama
Zdroje článku:
Reklama