Nový král mezi oleji: Kaméliový olej přináší revoluci v kuchyni, je zdravý a zároveň ekologicky udržitelný

Nový král mezi oleji: Kaméliový olej přináší revoluci v kuchyni, je zdravý a zároveň ekologicky udržitelný

Foto: andresvic / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Kaméliový olej je v posledních letech stále vyhledávanějším zbožím, které si svou pozornost získává zejména díky svým mimořádných zdravotním a enviromentálním výhodám.

Tento jemný a lehký olej s neutrální chutí nabízí nejen nové využití pro vaření a kuchyni, ale také šanci přispět k udržitelnější budoucnosti. Proč by se právě tento olej mohl stát tím nejzdravějším a nejzelenějším olejem ve vaší kuchyni?

Zdraví pro vás a vaše tělo

Olej z kamélie je velice zdravý, jelikož je bohatý především na zdravé mastné kyseliny, například na nenasycené tuky, které jsou známé svými pozitivními účinky na srdce a cévy. Obsahuje také vysoké množství kyseliny olejové, což z něj dělá skvělou alternativu k olivovému oleji. Jeho pravidelná konzumace tak může přispívat ke snižování hladiny cholesterolu, zlepšení cirkulace krve a snížení rizika srdečních chorob. Díky nízkému obsahu nasycených tuků je kaméliový olej vhodný i pro osoby s dietou zaměřenou na snižování váhy či k prevenci kardiovaskulárních onemocnění. Obsahuje také vitamín E, který je silným antioxidantem chránícím buňky před poškozením volnými radikály a podporujícím zdravou pokožku. Lze jej totiž aplikovat také přímo na kůži, protože zabraňuje jejímu stárnutí, ošetřuje ji a pozitivní vliv má i na polámané nehty.

Olej, který snese i tepelné úpravy

Olej můžete používat i v teplé kuchyni, jelikož jednou z jeho hlavních výhod je jeho tepelná stabilita. Při vysokých teplotách se nerozkládá a neztrácí své prospěšné vlastnosti, což z něj dělá skvělou volbu pro smažení, pečení a další tepelné úpravy jídel. Navíc díky své neutrální chuti jej můžete použít do široké škály jídel, od salátů po tepelně upravené pokrmy, aniž by ovlivňoval chuť samotného jídla.

Květy kamélie jsou krásné i v zahradě
Květy kamélie jsou krásné i v zahradě | Zdroj: lucidwaters / Depositphotos

Budoucnost zelených olejů

Kaméliový olej by se v budoucnu mohl stát jedním z nejvýznamnějších rostlinných olejů, a to nejen díky svým zdravotním benefitům, ale zejména díky tomu, že s sebou přináší i řadu ekologických výhod. Výroba dnešních olejů, jako je například palmový, sójový či řepkový, často způsobuje vážné environmentální problémy. Jedním z nejznámějších problémů je odlesňování kvůli plantážím palmy olejné, které má doslova devastující dopad na úbytek lesů v tropických oblastech. Pěstování sóji zase vyžaduje velké množství půdy a vody. Naopak kamélie, z jejíchž semen se olej získává, představuje udržitelnější alternativu. Kamélie je totiž nenáročná rostlina, která může růst i v méně úrodných oblastech, a to bez intenzivní chemické údržby či nadměrného zavlažování. Její pěstování nezpůsobuje masivní odlesňování, a navíc přispívá k ochraně půdy.

Olej z kamélií je naší budoucností, je šetrný ke zdraví, ale i k planetě, čímž se stává potenciálně nejzelenějším olejem na trhu. Vyzkoušejte ho v kuchyni i vy.

Reklama
Reklama