Výzkum zubů varana komodského ukázal, že jsou pokryty železem: Nyní vědci zkoumají, zda tomu tak nebylo i u dinosaurů

Výzkum zubů varana komodského ukázal, že jsou pokryty železem: Nyní vědci zkoumají, zda tomu tak nebylo i u dinosaurů

Foto: SURZet / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Zamysleli jste se někdy nad tím, proč varan dokáže rychle odtrhnout maso i z té největší kořisti, jako například z jelena? Jeho zuby jsou jistě velmi ostré, dlouho však skrývaly velké tajemství. Jsou pokryty železem, které je chrání před ulomením během útoku.

Zuby varanů jsou velmi odolné, dokonce neprůstřelné

Varani komodští jsou obávaní predátoři nejen místních zvířat, ale také všech lidí v Indonésii. Není divu, varani mají velký apetit a například kůzle jsou schopni spořádat, aniž by ho rozkousali. Naštěstí pro lidský druh jsou o průměrně o několik kilometrů pomalejší v běhu, lidé tak mají velkou šanci na útěk. Stále se však jedná o zvířata, která nás fascinují.

Nejnovější výzkum potvrdil, že jejich zuby jsou vyztuženy železem. A tak se nezničí, ani kdybyste je chtěli prostřelit zbraní. Mohou tak prokousnout šlachy velkých zvířat a nemusí se obávat střetu se silnými kostmi – ani ty totiž jejich zuby nezničí.

24. července vědci přišli na to, že zuby jsou lemovány vrstvou železa a jakoby smaltovány, aby nedošlo k jejich poškození. Je proto nemožné, aby se zub roztříštil.

Spousta plazů má železo v zubech, varani jsou však i přesto jedineční

Hodně plazů disponuje zuby vyztuženými železem, jak je patrné z mnoha výzkumů. Varan komodský, jak již bylo zmíněno, má však zuby jakoby smaltované, nikoli pouze vyztužené. Tím jsou tito tvoři výjimeční v celé plazí říši. Na tento fakt také upozornila zahraniční média, jak se můžete podívat zde.

Varan komodský jako moderní model masožravých dinosaurů

Zdá se, že varan komodský je v současné době nejbližším příbuzným prvních tetrapodů, co se týče chování i vzhledu. Tito tetrapodi byli masožraví předchůdci dinosaurů, kteří opustili vodní ekosystém a žili na souši. Vyvinuli se z nich nejen plazi, ale také ptáci.

Reklama

Abychom pochopili, proč se zuby prvních tetrapodů a tedy i dinosaurů neroztříštily a stále držely pevně v dásních, vědci využili právě varany komodské. Také je ale zajímalo, proč řezali maso svých obětí s tak chirurgickou přesností.

Varan, oproti své velikosti, má velmi malé zuby. Jakmile vědci odstranili zuby z uhynulých jedinců, pod mikroskopem si všimli, že na sobě nesou jakési oranžové skvrny, které jsou umístěny jen na samotných špičkách, a že zuby samotné jsou dosti vroubkované.

Zaměřili se proto na tyto skvrny blíže a zjistili, že skvrny se skládaly pouze ze železa. Krokodýli, aligátoři, či dokonce další druhy varanů ve svých zubech železo většinou nemají, alespoň ne v takovém měřítku jako varan komodský.

I přesto nelze s jistotou určit, zda dinosauří predátoři měli zuby zpevněné železem

Navzdory tomuto zjištění nemůžeme s jistotou určit, zda dinosauří zuby fungovaly na stejném principu. Své vysvětlení k tomu má vědec LeBlanc.

Železo je tím nejhorším prvkem, který můžete ve zkamenělinách zkoumat. Pokud se zuby nalézají pod zemským povrchem po desítky milionů let, železo se dostane do všech tkání, přestože v zubech původně vůbec nemuselo být.

Poukazuje tím na železo v zemi, které se později dostane do všeho, co v zemi bylo pohřbeno.

Nicméně vědci nic nevzdávají a stále doufají, že železo obsažené v zubech varanů komodských nám pomůže objasnit, proč jsou jejich zuby nezničitelné a proč zuby dávných masožravých dinosaurů také vydržely ledacos.

Reklama
Reklama