Z blízké galaxie k nám dorazil záhadný rádiový signál mimozemského života

Z blízké galaxie k nám dorazil záhadný rádiový signál mimozemského života

Foto: Rastan / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Astronomové hledající rádiové signály se konečně dočkali. Již v roce 2019 zachytili podivné signály. V té době o nich nevěděli. Všimli si jich teprve nyní, když prohlíželi archivní data. Co z nich vyčetli? Informace, které nám sdělili, jsou velmi zajímavé.

Signál z roku 2019

Program SETI, který je za nález zodpovědný, mimo jiné také obsahuje projekt Breakthrough Listen, kde vědci hledají ony rádiové signály. Jejich cílem je najít náznak inteligentního života na vzdálených planetách napříč celým vesmírem.

Signály, které letěly vesmírem v roce 2019 a jichž si astronomové nyní všimli, pocházejí od nejbližší hvězdy od našeho Slunce. Vzdálenost této hvězdy je 4,2 světelných roků. Nicméně nyní se ukazuje, že signál nemusí pocházet od mimozemšťanů, může za tím být něco jiného.

Dávají nám mimozemšťané najevo, že existuje i jiný život?

Ačkoli zprvu byli vědci velmi nadšeni, stále připouštějí, že onen signál nemusely vyslat bytosti s pokročilou technologií a myšlením. Signál mohl být vytvořen i jiným způsobem. Avšak pro milovníky všeho mimozemského tu existuje jistá naděje. Vědci totiž ani dnes přímo nevylučují, že by se jednalo o mimozemský život. „Momentálně nelze vyloučit nic. Původ zatím nedokážeme stoprocentně vysvětlit," přiznal Andrew Siemon, který je vedoucím výzkumníkem projektu.

Hvězdná soustava, ze které signál zřejmě pochází, se skládá z místní hvězdy a dvou planet, které kolem ní obíhají. Jedna z těchto planet by potenciálně mohla ukrývat život, je podobná naší Zemi a tvořená převážně kamenným povrchem.

Dalším potenciálním důkazem je frekvence signálu. Ta činí 982 megahertzů. To je frekvence, která je zatím nezjistitelná pomocí nejmodernějších satelitů a kosmických lodí.

Reklama

Mohou za to moci i planety v pohybu

Signál takové frekvence ale může pocházet od samotných planet, když rotují kolem své osy i kolem hvězdy. Studentka Sofia Sheiková, která se na tomto výzkumu podílí, odhaluje, proč je paprsek pro vědce tak výjimečný:

Jde o nejzajímavější signál, který jsme kdy v našem projektu našli. Nikdy předtím jsme nezachytili signál, který by prošel přes tolik našich filtrů, aniž by byl zachycen napoprvé.

Další možností, jak mohl paprsek vzniknout, je, že ho vydal vesmírný satelit či jiné člověkem vyrobené vesmírné zařízení. Vědci uznávají, že vesmírem pluje tolik jejich technologií, že občas je až nemožné určit, zda pocházejí od nich či nikoli.

Můžeme si ale být jisti, že pokud existuje život mimo naši planetu, jsme mnohem blíže objevu než kdy jindy. Dalekohledy jsou čím dál modernější a umožňují nám sledovat signály z jiných galaxií a vzdálených slunečních soustav.

Signály v průběhu času

Signály, které vědci zachytili dříve, vedly k mnoha objevům. Například pulsarů (rychle rotujících hvězd) nebo bílých trpaslíků. Našly se ovšem i úsměvné případy, například když vědci hledali, odkud signál pochází, a nakonec zjistili, že na vině je mikrovlnka v odpočinkové místnosti.

Tento signál, který jsme řešili v tomto článku, dále důkladně zkoumají. Vědci, stejně jako spousta laiků, doufají, že jednou se jim podaří zachytit signál pocházející z mimozemského života a shromáždit dostatek důkazů o jejich existenci. Například našli potenciální vhodnou planetu, jak se můžete podívat zde:

Reklama
Reklama