Zakázáno mluvit: Přísná pravidla elitní školy, kam chodí švédské královské děti

Zakázáno mluvit: Přísná pravidla elitní školy, kam chodí švédské královské děti

Foto: Bengt Nyman from Vaxholm, Sweden / Creative commons, CC-BY

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Na prestižní školu Campus Manilla, kam své potomky posílají korunní princezna Victoria a princ Daniel, se chtějí dostat tisíce dětí. Škola ale paradoxně čelí kritice za přehnaně benevolentní známkování a kontroverzní pravidla. Například, že žáci musejí po určitou dobu mlčet! I přes zvláštní opatření je čekací listina zájemců plná, a na místo ve škole toužebně čeká více než 10 000 dětí.

Campus Manilla, elitní škola ve stockholmské čtvrti Djurgården, je číslem jedna rodičů při výběru vzdělávací instituce pro jejich děti. Velkou roli hraje to, že sem posílají své děti švédská korunní princezna Viktorie (46) a princ Daniel (50). Princezna Estelle (12) je zdejší žákyní od roku 2018 a její bratr Oscar (8) od roku 2022. Škola, známá svým moderním přístupem ke vzdělávání, však aplikuje na žáky některé poněkud zvláštní metody a výchovné prostředky, napsal server 24royal.de.

Škola Campus Manilla nabízí vzdělání na různých úrovních, včetně základní školy a gymnázia, a je známá svou snahou o podporu kritického myšlení, spolupráce a osobního růstu. Škola se také soustředí na technologii a inovace ve výuce. V minulosti byla škola občas zmíněna v médiích kvůli kontroverzím, které se týkaly přijímacího procesu, což vzbudilo debaty o transparentnosti a přístupu k elitnímu vzdělání. Přesto zůstává velmi oblíbenou volbou pro rodiny, které hledají kvalitní a progresivní vzdělávání pro své děti.

Skutečná chuť jídla

Už loni se objevila obvinění, že Campus Manilla uděluje příliš vysoké (myšleno dobré) známky. Švédské noviny Göteborgs-Posten informovaly, že škola je jednou z institucí, kde školní inspekce zjistila velké nesrovnalosti. Zatímco pozitivní známkování žákům pravděpodobně vadit nebude, velmi specifické pravidlo týkající se stravování, které musí dodržovat i princ Oscar a princezna Estelle, by mohlo. 

Předškolní třídy a děti, které navštěvují základní školu, nesmějí během oběda mluvit. „Tak tomu bylo vždycky. Chceme, aby žáci mohli jíst v klidu, aby opravdu cítili chuť jídla,“ říká bývalá ředitelka Maija Möller Grimaková v rozhovoru pro Mitt i Östermalm. „Chceme, aby se na jídlo soustředily, aby se pořádně najedly a vydržely celý den ve škole.“ Campus Manilla popisuje toto opatření jako „klidný oběd“, uvedl také web Hant.se.

Reklama

Další princátka na škole

V létě se má mladší sestra korunní princezny Victorie, Madeleine (41), přestěhovat s rodinou z Floridy zpět do Švédska. Podle deníku Svensk Damtidning už Madeleine a její manžel Chris O'Neill (49) navštívili elitní Campus Manilla a je pravděpodobné, že tam budou chodit i jejich děti Leonore (10), Nicolas (8) a Adrienne (6).

Čekajících je přes 10 000

Jíst u stolu s ostatními dětmi a nemluvit, to byl jistě oříšek i pro temperamentní princeznu Estelle.  Prince Oscara se, jako žáka základní školy, opatření stále týká. Navzdory „tichým obědům“ bylo prý na začátku minulého školního roku na čekací listině na elitní školu asi 11 000 dětí. Velkou roli v tomto návalu pravděpodobně sehrálo to, že do školy chodí potomci švédské královské rodiny.

Zdá se však, že se tu žákům ale líbí. „Jídlo je skvělé, bezkonkurenční! Myslím, že máme nejlepší školní obědy ve Švédsku,“ citoval Nyheter24 jednoho z žáků v dřívějším rozhovoru. Takže navzdory zákazu mluvit princ Oscar a princezna Estelle v jídelně pravděpodobně chybět nebudou.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama