Zámek Kačina je největší empírová perla v České republice

Zámek Kačina je největší empírová perla v České republice

Foto: Pudelek / Creative commons, CC-BY-SA

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Máte rádi majestátní zámky, které vás zavedou do dob elegance a noblesy 19. století? Pak byste neměli vynechat návštěvu zámku Kačina. Nejvýznamnější empírová památka Česka vás nadchne nejen svou architekturou.

Kačina leží nedaleko Kutné Hory, kvůli které může být turisty občas opomíjená, avšak neprávem. Rozsáhlý komplex tvoří hlavní část zámku s dvěma křídly, obrovským skleníkem, konírnami a přilehlým anglickým parkem. Majitelé zámku byl slavný šlechtický rod Chotků z Chotkova. Při výstavbě honosného sídla, která započala rokem 1802 a skončila v roce 1823, se nechali inspirovat nejnovějšími trendy z Francie. Tak dostal zámek Kačina svůj empírový vzhled.

Empírové stavby jsou v Česku spíše raritou

Architektonický sloh empír byl v Evropě populární v první polovině 19. století a zrcadlí se v něm významné události evropské historie. Vznikl ve Francii za dob vlády Napoleona Bonaparta, což má na architektonický styl jako takový obrovský dopad. Empír se vyznačuje svou strohou elegancí, symetrií, monumentálností a inspiraci čerpá ve starověkém Římě. Na ozdobných prvcích zase můžeme mnohdy vidět různé typy starověkých sloupů, věnce nebo třeba ornamenty odkazující na egyptskou kulturu, kterou se nechal Napoleon inspirovat během svých tažení. 

V České republice můžeme empír obdivovat na některých měšťanských domech, a to především v Praze. Z významnějších staveb jde pak asi jen o 5 zámků. Zastoupení císařského slohu v Česku není příliš velké, o to víc tyto stavby vynikají, jako právě Kačina. Zámek v malebné krajině středních Čech je unikátní svým půdorysem do písmene U, hladkými bílými stěnami a množstvím ozdobných prvků typických pro empírové stavby. Kromě ornamentů, třeba ve formě věnců odbivují návštěvníci především vstupní portál s dórskými sloupy a tympanonem. Interiéry jsou rovněž elegantně vybaveny ve stylu empíru a biedermayeru, nábytek je vyroben převážně z mahagonového dřeva a převládají jednoduché barvy a vzory značící racionalismus a harmonii.

Na Kačinu zavítejte za historií, do nejstaršího skleníku nebo do divadla 

Kačina nabízí několik prohlídkových okruhů. Jsou to třeba komnaty Chotkových, kde se dozvíte zajímavosti o tomto slavném rodu a historii zámku Kačina. Prohlédnout si můžete také zázemí pro služebnictvo, knihovnu spolu s kaplí a divadlem, jeden z nejstarších skleníků na území České republiky či konírny. Vzhledem k tomu, že celý areál má více než 3000 metrů čtverečních, je přirozené, že je zde prohlídkových okruhů tolik.

Vyžití na Kačině je hojné jak pro sólo turisty, páry, tak i pro rodiny s dětmi. Správa zámku kromě klasických prohlídek často pořádá akce nejrůznějšího charakteru, od zámecké hostiny po venkovní divadlo v areálu zámku, pravidelně o těchto akcích informuje třeba na svém Instagramu. Navštívit můžete také skleník s oranžerií, pořádají se také vyjížďky na koních po areálu. V zámku je pak také expozice muzea věnovaná životě na českém venkově v 19. století.

Reklama
Reklama