Zámky na České Loiře jsou na podzim obzvláště krásné. Přivítat vás může sám majitel s modrou krví

Zámky na České Loiře jsou na podzim obzvláště krásné. Přivítat vás může sám majitel s modrou krví

Foto: Zámek Častolovice. Zdroj: Pecold / Depositphotos

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Zastavte se za klenotem Podorlicka, Zámky na Orlici - Českou Loirou. Šlechtická sídla ležící podél řeky Divoké Orlice překvapí krásnými interiéry, rozlehlými parky i výhledy z hradních ochozů. Najdete zde navíc zámky, které jsou nadále v rukách původních šlechtických rodů, a proto není výjimkou, že se tu potkáte s jejich šlechtickými majiteli.

Fenoménem Podorlicka jsou zámky na řece Orlici příhodně označované jako Česká Loira, neboť stejně jako na francouzské řece zde Divoká Orlice spojuje hned několik historických sídel. V okruhu zhruba devíti kilometrů můžete navštívit hned čtyři soukromé zámky – Častolovice, Doudleby, Nový zámek v Kostelci, Potštejn a dva hrady Potštejn a Litice.

Většina historických nemovitostí má dokonce také původní šlechtické majitele, kteří se o svá sídla v roli řádných hospodářů náležitě starají. Osobně setkat se tak můžete například s Františkem Kinským na Novém Zámku v Kostelci nad Orlicí či s vnukem Henrym nedávno zesnulé hraběnky Diany Sternbergové v Častolovicích.

Prohlídku expozic můžete spojit s posezením v zámeckých kavárnách, procházkou rozkvetlými parky nebo s jízdou na kole, protože podél Divoké Orlice se nachází cyklotrasa, uvádí cestovatelská web Kudy z nudy.

Častolovice

Útulné interiéry si prohlédněte v zámku Častolovice. Projděte si zámecký zvěřinec i park s růžovou zahradou a oborou s jeleny a daňky. Výborné dobroty a kávu si dejte v zámecké kavárně či ve vzdálenějším altánu.

Reklama

Kostelec nad Orlicí

Život v biedermeieru přiblíží expozice Nového zámku v Kostelci nad Orlicí. Pochutnejte si na skvělé kávě a denním menu na terase místní kavárny. Novinkou je rozšířené parkoviště a dobíjení elektrokol.

Doudleby nad Orlicí

Prozkoumejte hádanky v nástropních mytologických malbách a unikátní sgrafita, která zámek Doudleby nad Orlicí zachránila. V blízkosti parku se nachází Muzeum přírodovědy, venkova a trampingu a Babiččin dvoreček.

Potštejn

V centru obce Potštejn se na zámku přeneste do dob hraběte Chamaré při hraných kostýmovaných prohlídkách. Vydejte se i za pozůstatky hradu tyčícího se na kopci s výhledem do podhůří.

Litice

Na hradě Litice se obklopte architekturou husitského krále Jiřího z Poděbrad, který hrad nechal přestavět, a pokochejte se výhledem z věže „druhého Karlštejna“.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama