Zemědělství v ohrožení: Žížaly mizí, aniž bychom je stihli prozkoumat

Zemědělství v ohrožení: Žížaly mizí, aniž bychom je stihli prozkoumat

Foto: domnitsky.yar / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Žížaly hrají kritickou roli ve všech půdních ekosystémech. Právě na nich tak závisí i to s jakou efektivitou a zda vůbec budeme moci půdu využívat pro naše zemědělství. Přesto o nich víme až trestuhodně málo.

Žížaly, kam se jen podíváš

Vědci ze skupiny Thibauda Decaense z univerzity ve francouzském Montpellier si dali za cíl zmapovat rozmanitost žížalích druhů na lokalitách ve Francii a v tropické Francouzské Guyaně. Výsledky jim doslova vyrazily dech. Rozmanitost žížal na světě je obrovská. V tuto chvíli vědci popsali více než 5700 druhů a poddruhů žížal. Na základě výsledku svého výzkumu ale Decaens odhaduje, že celkový počet druhů žížal bude kolem 30 000.

I přes relativně omezený rozsah ukázaly odběry velké množství dosud neznámých druhů žížal. A je jasné, že na světě je neprozkoumaných lokalit mnohem více. Především v tropických oblastech jako je Amazonie se systematický výzkum výskytu žížal neprováděl nebo se prováděl jen ve velmi omezeném rozsahu, a přesto je známo, že druhová rozmanitost je zde extrémně vysoká. 

Právě ve Francouzské Guyaně určil Decaensův výzkum to, že se zde vyskytuje asi 2000 druhů žížal, přičemž známých druhů bylo odebráno pouze 55. Znamená to, že před vědci jsou roky, resp. dekády práce spojené s odběry nových vzorků a jejich podrobným výzkumem a popisem.

Nejde jen o žížaly

Fakt, že ve skutečnosti stále neznáme ohromný počet živočišných a rostlinných druhů vyskytujících se na naší planetě, nedokládá jen výzkum žížal. Z odhadovaných pěti milionů hub jich známe nějakých šest procent. Půdních bakterií je možná přes milion možných druhů, popsaná z nich nejsou ani dvě procenta. To samé pak platí pro řadu dalších skupin mikroskopických bezobratlých živočichů jako jsou například želvušky. I ony přitom hrají velice důležitou roli ve fungování půdních ekosystémů

Právě půda a naše schopnost využívat ji efektivním, a především udržitelným způsobem představují jeden z nejdůležitějších prvků boje za udržení současné klimatické rovnováhy. Nejen, že v současnosti zjevně o půdě víme velice málo, hrozí ale také to, že velké množství dosud zcela neznámých druhů zmizí ze světa dříve, než je vůbec stihneme poznat. Dopředu potom nelze odhadovat jaký vliv delikátních ekologickou rovnováhu to může mít. 

Toto platí samozřejmě nejen o žížalách nebo půdních bakteriích. To samé lze aplikovat na hmyz nebo oceánské ekosystémy. O naší vlastní planetě toho tedy víme stále velmi málo. A přesto si s jejím osudem nebezpečně zahráváme.

Reklama
Reklama