Vědci zjistili, jak rozpoznat slona leváka od praváka

Vědci zjistili, jak rozpoznat slona leváka od praváka

Foto: RENATO CONTI / Pexels

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

I mezi slony najdeme jak leváky, tak praváky. Jde o stranu, kterou používají, když manipulují se svým chobotem. Z nejnovějších vědeckých výzkumů však vyplývá, že tento rys se jim utváří již v děloze matky.

Ohýbání chobotu do jedné strany

Stejně jako my, lidé, používáme více pravou nebo levou ruku (a mnohdy upřednostňujeme používání pouze jedné ruky), také sloni používají chobot na pravou nebo levou stranu. Je to jejich upřednostňovaná strana, a pokud byste slona donutili použít chobot na jinou stranu, například byste ho jeho preferovanou stranou postavili ke zdi, jeho chobot by nebyl tak chápavý.

Slon, jak je známo, svým chobotem dělá různé aktivity. Jí s ním, používá ho při sprchování i při pití, pohybuje s předměty, například zvedne spadlý strom, aby menší mládě mohlo projít.

Poznat, zda se jedná o praváka či leváka, můžeme poznat už podle jeho chloupků. Když je to pravák, má vousy sedřené více na levé straně, a naopak když je to levák, chloupky jsou sedřené a tedy i kratší na pravé straně.

Druhým vodítkem, které nám dokáže odhalit, jakou stranu ten který slon preferuje, jsou vrásky na chobotu.

Kůže se v průběhu let na stočené straně trochu zvrásňuje, protože při ohýbání chobotem se vytvoří o něco více malých záhybů než na druhé straně,

odhaluje nám strojní inženýr Andrew Schulz z Německa, který pracuje ve Stuttgartu v Institutu Maxe Plancka pro inteligentní systémy, který toho o slonech ví dost na to, aby nás mohl znalecky poučit. Slony totiž pravidelně pozoruje a poznatky používá i při práci. Sloní choboty ho vždy fascinovaly z toho důvodu, že jsou na tomto světě jedinečné.

Chobot nemůže být ohýbán podle libosti

Pan Schulz sloní chobot přirovnává jako k něčemu ze sci-fi, k vesmírnému chapadlu, a to kvůli nezvykle velkému počtu svalů. Ačkoli lidské tělo má šest až sedm set svalů, sloní chobot jich má 46 000, a tak může být ohýbán podle libosti. Tedy téměř. Má také svá omezení.

Například chobotnice dokážou ohýbat svými chapadly úplně bez omezení a sasanky rovněž, sloni mají jednu nevýhodu – jejich chobot je pokryt kůží, která se v určitém okamžiku napne a znemožní ohýbat tento nos podle libosti. Výzkumy však ukázaly, že na horní straně je kůže mnohem pružnější než na straně dolní, takže omezenost používání chobotu není tak strašná.

Věděli jste například, že sloni si dokážou chobotem oloupat banán, pokud chtějí, nebo sebrat ze země chips? Je tomu tak, a to nejen díky těmto svalům, ale také díky schopnosti sání.

Uhynulá zvířata ze zoo nám poskytla více podrobností

Vědci zkoumali zachovalou tkáň uhynulých slonů ze zoo. Během rozsáhlých pozorování zjistili, že vrásky se začínají vytvářet již během vývoje embrya, v děloze matky. Každých dvacet dní se potom zdvojnásobují, když se konečně začnou vytvářet.

Choboty se, stejně jako u všech savců, vrásčití s přibývajícím věkem. Slůňata, která se teprve narodila, měla v průměru 87 vrásek, jen o něco málo starší slůňata již 109.

Reklama
Reklama