Ikonický Club Sandwich: Anglický král ve vyhnanství ho zbožňoval a jeho opovrhovaná Američanka se s ním pyšnila (+recept)

Nejoblíbenější teorií je, že sendvič se poprvé objevil v roce 1894 ve slavném americkém Saratoga Club-House (exkluzivní herna pouze pro pány v severní části státu Saratoga Springs, New York), kde se zrodily bramborové lupínky. Původně se jmenoval Morrissey’s Club House a do heren nesměly ani ženy, ani místní. V roce 1894 klub koupil Richard Canfield.

Kde, jak, kdo ho přivedl na stůl?

„Pravda je samozřejmě taková, že klubový sendvič nebyl ´vynalezen´ v konkrétním okamžiku, na konkrétním místě, ani jedním smrtelníkem. Stejně jako u všech receptů se klubový sendvič vyvinul z několika existujících nápadů. Tento proces je samozřejmě neméně zajímavý pro ty z nás“ – píše na svém blogu The Old Foodie.com autorka stejnojmenné přezdívky – „kteří milují rozplétání těchto věcí, (…) Můj obzvláště oblíbený mýtus ve vztahu k sendviči je ten, který jistě všichni znáte – že jej ´vynalezl´ sám hrabě ze Sandwiche jedné noci, když se zdráhal opustit herní stůl kvůli pořádnému jídlu a volal po kousku masa zabaleného v chlebu, který by mohl pojídat z ruky při hře.“

Anglický král s chotí ho milují

Club Sandwich byl oblíbeným jídlem bývalého anglického krále Edwarda VIII. a jeho americké manželky Wallis Simpsonové, která byla na přípravu tohoto sendviče velmi hrdá.

Obecně přijímaný názor je, že klubový sendvič je americký „vynález“. Wallis Simpsonová – „ta Američanka“, kvůli níž se král Edward VIII. vzdal anglického trůnu, poněvadž byla dvakrát rozvedená a nezapadala do královského protokolu – tvrdila, že pokrm přivezla do Anglie ona. 

Král Spojeného království a vévoda z Windsoru Edward VIII. (1894-1972) s manželkou Wallis. Zdroj: www.twitter.com

Americký, nebo anglický vynález?

Docela zajímavý a zábavný je také pohled na přetahovanou o původ sendviče a pohled Angličanův na Američany konzumující sendviče v džentlmenských klubech, kteří odsud poukazovali na zdejší zrod tehdejšího moderního pokrmu:

„Když už mluvíme o Američanech, připomíná mi to, že jsem nedávno četl v newyorských novinách dlouhou zprávu o panu E. Ely Goddardovi, který, jak se zdá, (…) svůj nárok na společenské uznání opírá o to, že se stal jedním ze zakladatelů klubu Tenderloin a „ tvůrcem neméně slavného sendviče Union Club s toustovým chlebem a nakrájeným kuřecím masem. (…) A jací jsou Američané velmi mladí lidé. Podávali kuřecí sendviče na toastu u Pratt’s, Limmer’s a Long’s dlouho předtím, než se narodil pan Goddard, ale nikdo se neobtěžoval znát jméno jeho ´formulátora´. (London Man Of The World, Londýn, Anglie z 29. července 1891)

Americká stopa

Pokud jde o americké spojení se sendvičem, existuje několik zmínek z počátku 20. století:

Z The Washington Post z 12. srpna 1905 (článek převzatý z Baltimore News) o samozvaném odborníkovi na umění výroby klubového sendviče, který obsahuje jeho vlastní osobní recept:

Doktor George D. Cromwell ze St. Paul zvedl vrchní kousek toustu v Kavárně Joyce’s a pravil:

 „Říká se, že v ničem není muž s dobrým žaludkem tak náročný jako na sendviče a kávu,“ (…) „„Ale když už mluvíme o sendvičích,“ pokračoval a nakrájel na vybraný kus kuřete, „myslím, že dělám nejlepší klubový sendvič (…) na světě. Lidé zpravidla nevědí, jak opékat chleba. Chléb by měl být jen opečený, ne toustovaný v troubě nebo v obyčejném toustovači. (…) Připravte si plátky (…) kuřete bez zrnka tuhosti, pečenou šunku, křupavou slaninu, čerstvý a mladý salát, majonézový dresink a horkou konvičku kávy. Pokud je máte rádi, nějaké tenké plátky rajčat, nebo ještě lépe, rajčatovou dužinu rozdrcenou. (…) Klubový sendvič by měl být vždy tři patra vysoký, slaninou v jednom plátku a šunkou ve druhém. Zní to tlustě a neohrabaně, ale záleží na tom, jak to uděláte. A klubový sendvič bez kávy nestojí za to jíst.“

Recept na klasický Club sandwich

Často se krájí na poloviny nebo na čtvrtiny. Skvěle se hodí jako rychlá večeře nebo svačina a v anglosaském světě je základem každé dobré párty.

Na jeden třípatrový sendvič potřebujeme:

toustový chléb 3 plátky

salátová okurka 1/4

rajče 1/2

majonéza

ledový salát

vejce 1 ks

anglická slanina 50 g

kuřecí prsa 100 g (může být krůtí prso)

sůl

pepř

párátka

Postup

  • Plátky toastového chleba si rozložte na stůl. Každý plátek potřete majonézou.
  • Kuřecí prso nakrájíme na 4 slabé plátky – může být i více plátků, jak se to povede. Maso lehce naklepeme, osolíme a opepříme a na suché, nepřilnavé pánvi je zlehka opečeme, dáme stranou.
  • Na stejné pánvi vypečte dokřupava slaninu a poté dejte stranou a hned rozklepněte vejce a připravte jej jako volské oko.
  • Na první plátek namazaný majonézou položte ledový salát, plátky okurky a rajčete, volské oko a plátek slaniny. Na další toust dejte ledový salát, plátky okurky a rajčete, opečené kuřecí maso a zbytek slaniny.
  • Potom z trojice sestavte sendvič – na spodní plátek toustu s vajíčkem položte toust s masem a slaninou a přiklopte posledním toustem, pouze natřeným majonézou (majonézou dolů).
  • Třípatrový sendvič ve dvou protilehlých rozích propíchněte párátky a křížem rozřízněte na dva trojúhelníky. Můžete také propíchnout všechny čtyři rohy a rozřezat na 4 dílky.
  • Podávejte samotné, se salátem nebo s bramborovými hranolkami.

Zdroje: http://www.theoldfoodie.com, https://whatscookingamerica.net, http://passionatefoodie.blogspot.com, recept sestavila redakce na základě několika různých receptů. Úvodní fotka od Dani Vincek / Shutterstock