Nepečený osvěžující dezert: Limetkový zmrzlinový dort

Tento letní dort je dokonalým odpoledním osvěžením. Pikantní limetky se setkávají se vzdušnou šlehačkou a křupavými sušenkami.

Trouba je pro tento nádherně svěží letní dort naprosto zbytečná. Limetkový zmrzlinový dort je kombinací dortu a zmrzliny – kdo by mu odolal? Může to však být ještě lepší: Osvěžující výtvor se obejde zcela bez pečení a jeho příprava trvá jen pár minut.

Fotka od Gettyimages

Letní dort: jedině se zmrzlinou

Trochu teorie předem: Na přípravu nepotřebujete stroj na výrobu ledu. Krémová limetková hmota se jednoduše zchladí v mrazáku a udrží si stabilní a zároveň vzdušnou konzistenci. Kromě klasických máslových sušenek můžete pro pevnou základnu samozřejmě použít i jiné druhy. 

Fotka od Gettyimages

Suroviny

  • 300 g sušenek
  • 70 g másla
  • 7 limetek (nejlépe bio)
  • 500 g slazeného kondenzovaného mléka
  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 1 limetka na ozdobu

Příprava

  • Sušenky vložte do pevného sáčku a rozdrťte je válečkem nebo lžící. 
  • Na malé pánvi rozpusťte máslo. Přidejte sušenky a promíchejte.
Kondenzované mléko. Fotka do Gettyimages
  • Formu na pečení (24 cm) vyložíme pečícím papírem a přidáme sušenkovou směs. Rozetřete lžící a dobře zatlačte na dno a okraje. 
  • Umyjte limety. Kůru nastrouhejte najemno a vymačkejte z ní šťávu. Smíchejte kůru s kondenzovaným mlékem.
Fotka od Gettyimages
  • Smetanu vyšleháme do tuha. Konzistence krému by měla být hutná, ale pružná. Nemělo by to „stát“. Poté do krému přidejte směs kondenzovaného mléka a limetkové kůry. Jemně promíchejte. Směs se nanese na sušenky a dá se chladit do mrazničky na nejméně 7 hodin.
  • Koláč se zmrzlinou vyjměte z mrazničky asi 15 minut před podáváním. Ozdobte limetkovými klíny a trochou nastrouhané kůry.

Zdroj: gala.de, úvodní fotka od gala.de