Snídejte a nastartujte metabolismus: Toast nasladko i naslano za 10 minut: francouzský i s cottagem a opečenými rajčaty

Snídaně nám pomáhá snižovat váhu tím, že urychluje metabolismus. Ranní jídlo nám brání podlehnout hladu a pokušení pojídat něco navíc během dne; tím se snižuje celkový denní příjem kalorií. Po noční spánkové pauze naše těla potřebují dostatek energie, aby se správně „rozjela“ a připravila na celý den. Na snídani byste si také měli pořádně pochutnat. Podívejte se, jak na to.

Snídejte! Tečka.

„Snídani sněz sám, o oběd se rozděl s přítelem, večeři dej nepříteli…“ Odborníci nás už přesvědčili, že snídaně je jedním z nejdůležitějších jídel dne. V souladu s moderními výživovými trendy nám doporučují nízkotučné snídaně s přiměřeným glykemickým indexem.

Pokud je snídaně opravdu nejdůležitějším jídlem dne, proč je to jediné jídlo, na jehož přípravu vážně nemáme čas? A proč třetina z nás nesnídá vůbec? Možná si ráno neumíme připravit ten správný pokrm, přestože mnohdy stačí vstát o pár minut dříve a kvalitní snídaně je na stole. Zkuste se inspirovat našimi recepty ověřené již čtenáři časopisu Gurmet a Vlasta. A nezapomeňte, že nejvíc energie vám dodají kvalitní a čerstvé suroviny. Tak dobrou chuť a dobrý celý den!

Sladká snídaně

Francouzský toast nasladko

Fotka od Gettyimages

Jednoduchý a rychlý recept okoukaný od Francouzů. Má dokonalou chuť, ale bohužel také  moře kalorií.

Suroviny na 2 porce:

• 4 plátky bagety nebo toastového chleba

• 4 vejce

• 50 ml mléka

• 1/2 lžičky mleté skořice

• 1 banán

• 1 lžička oleje

• 1 lžíce moučkového cukru

• 3 lžíce medu

• 2 (vlašské) ořechy

• sůl

Příprava:

Vejce rozmíchejte v misce. Přidejte mléko, špetku soli, skořici a pořádně pošlehejte. Banán nakrájejte na kolečka. Pánev potřete olejem a nechte jej rozpálit. Plátky bagety nebo plátek toastového chleba z obou stran namočte ve vajíčkách a nechte trochu okapat. Dejte je na pánev a asi 3 minuty opékejte z každé strany.

Ještě za tepla toast posypte moučkovým cukrem, navrch položte kolečka banánu, přelijte medem a posypte nadrcenými ořechy.

Tip: Pro obměnu chuti můžete místo medu použít javorový sirup a banány nahradit jiným ovocem. Výtečné je také spojení s pikantní brusinkovou omáčkou.

Snídaně naslano            

Toast se sýrem cottage a rajčaty

Fotka od facebook/self.com

Sýr Cottage obsahuje mléčné bakterie, za které vám, díky lepšímu trávení, vaše tělo poděkuje. Jeho vysoký obsah bílkovin vás po ránu dokonale zasytí.

Suroviny na 4 porce:

• 8 plátků světlého toastového chleba

• 1 lžíce olivového olej

• 3 rajčata

• hrst oregána

• 2 kelímky sýra Cottage

Příprava:

Toastový chleba na pánvi z každé strany nasucho opražte, aby byl křupavý, a odložte ho stranou. Nalijte do pánve olivový olej a nechte jej rozehřát.

Rajčata nakrájejte na kolečka a položte na pánev. Z každé strany je opečte a posypte oregánem.

Toasty pomažte sýrem Cottage, poklaďte je opečenými rajčaty a posypte ještě trochou oregána.

Tip: Pro zvýraznění chuti přidejte do sýra prolisovaný česnek (pokud zvládnete jeho chuť i aroma po ránu).

Zdroj: allrecipes.com, igurmet.cz, úvodní fotka od Gettyimages