Snídaně nám pomáhá snižovat váhu tím, že urychluje metabolismus. Ranní jídlo nám brání podlehnout hladu a pokušení pojídat něco navíc během dne; tím se snižuje celkový denní příjem kalorií. Po noční spánkové pauze naše těla potřebují dostatek energie, aby se správně „rozjela“ a připravila na celý den. Na snídani byste si také měli pořádně pochutnat. Podívejte se, jak na to.
Snídejte! Tečka.
„Snídani sněz sám, o oběd se rozděl s přítelem, večeři dej nepříteli…“ Odborníci nás už přesvědčili, že snídaně je jedním z nejdůležitějších jídel dne. V souladu s moderními výživovými trendy nám doporučují nízkotučné snídaně s přiměřeným glykemickým indexem.
Pokud je snídaně opravdu nejdůležitějším jídlem dne, proč je to jediné jídlo, na jehož přípravu vážně nemáme čas? A proč třetina z nás nesnídá vůbec? Možná si ráno neumíme připravit ten správný pokrm, přestože mnohdy stačí vstát o pár minut dříve a kvalitní snídaně je na stole. Zkuste se inspirovat našimi recepty ověřené již čtenáři časopisu Gurmet a Vlasta. A nezapomeňte, že nejvíc energie vám dodají kvalitní a čerstvé suroviny. Tak dobrou chuť a dobrý celý den!
Sladká snídaně
Francouzský toast nasladko

Jednoduchý a rychlý recept okoukaný od Francouzů. Má dokonalou chuť, ale bohužel také moře kalorií.
Suroviny na 2 porce:
• 4 plátky bagety nebo toastového chleba
• 4 vejce
• 50 ml mléka
• 1/2 lžičky mleté skořice
• 1 banán
• 1 lžička oleje
• 1 lžíce moučkového cukru
• 3 lžíce medu
• 2 (vlašské) ořechy
• sůl
Příprava:
Vejce rozmíchejte v misce. Přidejte mléko, špetku soli, skořici a pořádně pošlehejte. Banán nakrájejte na kolečka. Pánev potřete olejem a nechte jej rozpálit. Plátky bagety nebo plátek toastového chleba z obou stran namočte ve vajíčkách a nechte trochu okapat. Dejte je na pánev a asi 3 minuty opékejte z každé strany.
Ještě za tepla toast posypte moučkovým cukrem, navrch položte kolečka banánu, přelijte medem a posypte nadrcenými ořechy.
Tip: Pro obměnu chuti můžete místo medu použít javorový sirup a banány nahradit jiným ovocem. Výtečné je také spojení s pikantní brusinkovou omáčkou.
Snídaně naslano
Toast se sýrem cottage a rajčaty

Sýr Cottage obsahuje mléčné bakterie, za které vám, díky lepšímu trávení, vaše tělo poděkuje. Jeho vysoký obsah bílkovin vás po ránu dokonale zasytí.
Suroviny na 4 porce:
• 8 plátků světlého toastového chleba
• 1 lžíce olivového olej
• 3 rajčata
• hrst oregána
• 2 kelímky sýra Cottage
Příprava:
Toastový chleba na pánvi z každé strany nasucho opražte, aby byl křupavý, a odložte ho stranou. Nalijte do pánve olivový olej a nechte jej rozehřát.
Rajčata nakrájejte na kolečka a položte na pánev. Z každé strany je opečte a posypte oregánem.
Toasty pomažte sýrem Cottage, poklaďte je opečenými rajčaty a posypte ještě trochou oregána.
Tip: Pro zvýraznění chuti přidejte do sýra prolisovaný česnek (pokud zvládnete jeho chuť i aroma po ránu).
Zdroj: allrecipes.com, igurmet.cz, úvodní fotka od Gettyimages